Wyjątkowe obwarzanki krakowskie

2 lutego 2024

Znajdź obwarzanki krakowskie na https://www.piekarniapochopien.com/obwarzanki-i-precle.html.

Mają niepowtarzalny aromat, wyglądają naprawdę interesująco, natomiast nabyć je można tylko w jednym mieście na świecie. O czym mowa? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które na pewno są symbolem dawnej stolicy naszego państwa oraz dumą tutejszych cukierników. Dlaczego szczycą się tak szczególnym uznaniem? Jak powstają obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przyjeżdżający do stolicy Małopolski w pierwszej kolejności chcą skosztować akurat tego specjału?

Historia obwarzanków krakowskich

Historia produkcji obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego stulecia. W księgach pierwszy raz opisano je wiek później, gdy odnotowano, iż przepadała za nimi królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je jedynie w okresie przed Wielkanocą, ale potem jadano je też w pozostałych miesiącach. W XV stuleciu władca Jan Olbracht wydał dekret, według którego mogli wypiekać je tylko piekarze ze stolicy Małopolski. Taką samą rzecz zrobiła pięć wieków później Unia Europejska, dodając je do spisu produktów tradycyjnych.

Jak produkuje się obwarzanki krakowskie?

Obwarzanki posiadają kształt okręgu z łatwo zauważalną plecioną fakturą oraz średnicę około 15 centymetrów. Obwarzanki krakowskie od wieków produkowane są według identycznego przepisu. Ich określenie oraz niepowtarzalny smak okazują się skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – na przykład solą lub serem – i piecze.

Nasze dane teleadresowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]