Wyroby ze stali nierdzewnej – meble gastronomiczne, poręcze, zbiorniki
3 lipca 2019
Stal nierdzewna posiada wiele wartościowych właściwości sprawiających, iż jest wykorzystywana w szerokim zakresie. Jej najmocniejsza strona to z oczywiście niepodatność na korozję, która nie tylko zapewnia solidność wyprodukowanych z niej sprzętów, ale również umożliwia im styczność z wodą i zawilgotniałymi materiałami. Oprócz tego stop ten jest obojętny chemicznie, co znaczy, że nie wchodzi w reakcje z substancjami o kwasowym odczynie, a wyliczenie jego plusów dopełnia gładka powierzchnia, która zapobiega rozwojowi bakterii.
Wyroby ze stali kwasoodpornej dla licznych sektorów przemysłu
Stabilność chemiczna oraz bezpieczeństwo mikrobiologiczne sprawiają, że stal nierdzewna to idealny materiał dla branży spożywczej. Wyroby ze stali kwasoodpornej są na co dzień wykorzystywane przez fabryki przetwórstwa, które korzystają z nich w procesie wytwarzania i przechowywania artykułów spożywczych. W piekarniach oraz warzelniach piwa wyroby ze stali nierdzewnej użytkuje się w charakterze zbiorników fermentacyjnych. Surowiec ten jest też stosowany często w branży kosmetycznej i przez podmioty zajmujące się produkcją i dystrybucją rozcieńczalników, paliw i innych chemikaliów.
Wyroby ze stali nierdzewnej – meble i poręcze
Wytrzymałość na niekorzystne warunki pogodowe (kwaśne opady, niskie i wysokie temperatury oraz wilgotność) powoduje, iż wyroby ze stali nierdzewnej świetnie zdadzą egzamin na zewnątrz obiektów (przykładowo jako elementy balkonowe), a także na basenach (mowa o drabinkach i barierkach). Ze względu na atrakcyjną estetykę, jednakowo dobrze prezentują się także wewnątrz budynków – między innymi na klatkach schodowych. Ponadto sterylność stali nierdzewnej daje możliwość używania jej w gabinetach lekarskich i ambulatoriach.