Żurek, żur, barszcz biały – czym charakteryzują się te zupy

12 września 2021

Zamów barszcz biały na artmankiszonki.pl.

Ostatnio coraz rzadziej spożywamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu stałego braku czasu, a przez to potrzebę natychmiastowego najedzenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie, wybierając potrawy, które niegdyś serwowane były zwykle jako to drugie danie. Lecz typowo polskie zupy, jak przykładowo żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeżeli własnoręcznie przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to wciąż są one stałym punktem w ofercie bufetów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są zwyczajowo serwowane podczas obiadów bożonarodzeniowych i wielkanocnych.

Żurek to nie barszcz biały – Czy istnieje jedna obowiązująca receptura na żurek i barszcz biały?

Jeżeli spyta się Słowianina o zupę przygotowywaną na zakwasie z mąki, to momentalnie przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Wiele osób często nie rozróżnia, iż to dwa odmienne dania, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem co do zasady barszcz biały gotuje się na zakwasie mąki pszennej, żurek zaś – na zakwasie na mące żytniej. To jednak nie wszystko, co dzieli te zupy, choć powinno się stanowczo zaakcentować, że nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każde danie odzwierciedla wprawę kucharza i jego subiektywne upodobania. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, iż do barszczu białego z reguły wkłada się więcej warzyw i grzybów. Barszcz zabiela się też przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można zastosować sok z ogórków kwaszonych bądź z kapusty kwaszonej. Tymczasem z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej złożone, bowiem w ramach tej rodziny zup wyróżnia się 3 typy:
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany szczodrze śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go przeważnie z jajkiem i pieczywem;
– gęsty, kwaśny żur przygotowywany na ogół z dużą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kawałkami kartofli;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem żytnim albo chlebowym.

Zakwas na żur i barszcz biały? Przygotować samemu czy kupić?

Preparacja zakwasu na wymienione wcześniej zupy nie jest trudne, jednak nie zawsze pierwsza próba uwieńczona jest sukcesem. W literaturze kulinarnej przeczytać można kilkanaście przepisów na zakwas, które warto przetestować. Stosując jednak samodzielnie zrobiony zakwas powinno się przewidzieć pichcenie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Z tej przyczyny, jeśli chętka np. na żur najdzie was niespodziewanie, można wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych online, jak i stacjonarnych, bez przeszkód znajdziemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, dzięki którym przygotujemy wyśmienity barszcz biały i tradycyjny żurek śląski czy też staropolski.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]