Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona
24 lutego 2023
Jeśli chcesz kupić kiszoną kapustę, koniecznie wejdź na artmankiszonki.pl.
Niepowtarzalny smak kapusty kwaszonej jest ważną częścią słowiańskiej kuchni. Jest ona składnikiem licznych potraw i statystyczny Polak stosunkowo często gości ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, gdyż kapusta kiszona to niezmiernie zdrowe pożywienie.
Czy należy spożywać kwaszoną kapustę?
Kapusta kwaszona, bądź kiszona, bo te dwa przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych artykułów spożywczych odkrytych na skutek dążenia człowieka do znalezienia sposobu na kilkumiesięczne magazynowanie pokarmów. Drobno poszatkowane liście białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez kilka miesięcy w rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Niegdyś spożywanie kwaszonej kapusty umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych witamin i minerałów, których pozyskanie w chłodne miesiące było o wiele bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A trzeba zaznaczyć, iż kapusta kwaszona posiada wiele substancji, które są konieczne dla prawidłowego działania ludzkiego organizmu. To świetne źródło witaminy K wspierającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz wykazującej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwbólowe, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, jak również witaminy A. W kwaszonce tej znajdują się też inne istotne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (jak B9, B6, B2). Dodatkowo, kiszona kapusta to źródło m.in. magnezu, wapnia czy błonnika pokarmowego. Jednocześnie to żywność niskokaloryczna, dlatego rekomenduje się jej spożycie osobom na diecie.
Jak używa się kiszonej kapusty w kuchni
Kapusta kiszona na naszych talerzach pojawia się zarówno jako przystawka do dań, jak i jako najważniejszy ich element. Nieprzetworzoną zwykle je się ją w formie surówki z marchewką lub posiekaną cebulą, która współgra z potrawami z ryb i ziemniaków, a czasami na słodko – oprószoną odrobina cukru. To również składnik, który rewelacyjnie harmonizuje z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, w związku z tym wykorzystuje się ją w farszu do pasztecików, pierogów czy łazanek. Oczywiście, bez kiszonej kapusty nie zaistniałyby najsmaczniejsze polskie dania – kapuśniaka, bigosu czy góralskiej kwaśnicy.
Zasadniczo każdy szef kuchni ma własny przepis na kiszoną kapustę, jednak w dzisiejszych czasach raczej rzadko zakwasza się ją w domu, ponieważ nie ma już potrzeby magazynowania żywności na okres zimy. Kapustę kiszoną w wielkich i małych opakowaniach bez trudu nabyć można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie również ekologiczną kapustę kwaszoną.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]