Zdrowe odżywianie – sok z kiszonej kapusty i buraków

26 lutego 2020

Kliknij tu, aby zaopatrzyć się w sok z kapusty kiszonej

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia ponownie wróciły na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają też nowe, przedtem mniej popularne warzywa i owoce. Mówiąc o zdrowotnych zaletach jedzenia poddanego fermentacji nie można zapomnieć także o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy czy wszelkiego typu soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są godne uwagi – pozwalają prosto i błyskawicznie dostarczyć naszemu ciału witaminy konieczne dla jego właściwego działania.

Jakie witaminy zawiera sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający multum substancji mających pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Kluczowym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z kapusty, buraków czy pozostałych kwaszonek to również kopalnia witamin. Warta uwagi jest przede wszystkim wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie 150 ml tego napoju dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B, a także wysokie nasycenie solami mineralnymi.

Dlaczego trzeba pić sok z kapusty kiszonej?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z powodu zawartości bakterii fermentacji mlekowej korzystnie wpływa na pracę jelit oraz naszą odporność. Na domiar tego liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, jak również pomagają walczyć z osłabieniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy czy niestrawność. Wzmagają one też apetyt i działają osłonowo w czasie terapii antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]