Sól himalajska i kłodawska – zastosowanie i właściwości

11 lutego 2021

Więcej o soli kłodawskiej niejodowanej na https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Sól to związek chemiczny konieczny do właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakie zalety ma sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Dlaczego należy ich używać w kuchni?

Cechy różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która doskonale podbija smak potraw. Jakkolwiek nadmierne użycie soli ma negatywny wpływ na nasze zdrowie, to jej odpowiednie ilości (w granicach 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, to jest pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż liczących ok. 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie mnóstwo cennych minerałów oraz pierwiastków, takich jak potas, wapń czy cynk, a przy tym nie posiada chorobotwórczych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak toksyczne metale ciężkie. Sól himalajska świetnie wpływa na smak dań i jest do kupienia zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska – stosowana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska niejodowana z kolei to produkt o dużym stopniu czystości – posiada prawie 97% chlorku sodu i jest kapitalnym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest między innymi kopalnią magnezu, wapnia czy żelaza, a więc składników potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, zatem nie traci swoich właściwości i jest bez problemu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]