Smaczna żywność, która wytrzyma wiele miesięcy – o kiszonkach
24 listopada 2021
Jeśli chcesz zamówić domowe kiszonki warzywne, koniecznie wejdź na https://artmankiszonki.pl.
Kiszonki są tak silnie związane z tradycyjną kuchnią polską, że wydaje nam się, iż jest to przede wszystkim słowiański przysmak, z rzadka wykorzystywany w innych krajach świata. Jednak kiszone przetwory z warzyw popularne są nie tylko w całej Europie, ale także w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji.
Kiszonki znane są ze swoich właściwości prozdrowotnych
Historycy uznali, iż metoda konserwowania żywności poprzez ich przechowywanie w solance, w soli czy też w occie, stosowana jest przez ludzkość od przeszło 4 tysiącleci. Proces ten prawdopodobnie nie pochodzi nawet z Europy, a z terytoriów dawnej Mezopotamii. Pokarm poddany fermentacji mlekowej nie psuje się, ponieważ niskie pH roztworu, w którym się go zanurza, hamuje namnażanie się bakterii powodujących gnicie. Kilkaset lat temu był to perfekcyjny sposób, aby przedłużyć czas zdatności do konsumpcji ryb, mięsa oraz warzyw niekiedy o kilka miesięcy. W wyniku tego wynikł zwyczaj przyrządzania m.in. kiszonych przetworów warzywnych z myślą o jesieni oraz zimie. Kiszonki od zawsze słyną z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna jest potwierdzone. Charakteryzują się one między innymi dużą zawartością witaminy C, dlatego też żeglarze statków, które miały na pokładzie kiszone warzywa, sporadycznie chorowali na gnilca. Co interesujące, w naszym języku kwaszonki warzywne nazywa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt np z owoców dyni czy bobiku.
Kwaszonki – co się na ogół kisi?
Najbardziej znanym warzywem kiszonym jest ogórek, rozpoznawany właściwie w większości zakątków świata, również w Kanadzie i w USA, gdzie ta kategoria przetworów warzywnych nie jest zbytnio popularna. Tymczasem pickle są tam prawdopodobnie najbardziej lubianym dodatkiem do sandwiczy, hot-dogów oraz hamburgerów. W naszym kraju oprócz ogórka, bardzo popularne są kiszona kapusta i buraki, z których korzysta się do przyrządzania surówek oraz zup. Ale to nie jedyne warzywa, które można kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. marchew, botwinkę, jak również owoce (przykładowo gruszki).
Solanka i ocet wpływają na teksturę oraz smak warzyw, dodając im chrupkości i kwasowości. Domowe kiszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni lat stały się bazą bądź ważnym dodatkiem do tysięcy dań narodowych. Należy pamiętać, że smak kiszonych przetworów różnić się w poszczególnych krajach świata, ponieważ jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, które stosuje się w trakcie kwaszenia. W efekcie ogórek przygotowany według tradycyjnego polskiego przepisu, nie będzie smakował tak jak ten zakiszony np. w Chinach.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]