Czy soki z kiszonych warzyw są zdrowe?
26 października 2021
Chcesz kupić sok z kiszonego buraka? Wejdź na https://tinyurl.com/yzlpyeb8.
Kiszone warzywa wykorzystuje się w polskiej kuchni od wieków. Od paru lat jednak często mówi się również o zaletach zdrowotnych soków z kwaszonych warzyw, w szczególności z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej widoczny jest na półkach sklepowych w działach z przetworami.
Sok z kapusty kiszonej – znaczne ilości witamin oraz żelaza
Zapewne większość z nas za młodych lat spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie same kisiły kapustę podług przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu kapusty nierzadko podawały swoim wnukom szklankę z sokiem, tłumacząc, że napój jest kwaśny, lecz niezwykle zdrowy. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to prawdziwa bomba witaminowa! Zawiera on bardzo duże ilości witaminy A, C, E oraz K, a także przeróżne minerały, jak m.in. żelazo, potas oraz sód. Wielu ludzi miewa trudności z przyzwyczajeniem się do kwasowego posmaku tego soku, jednakże powinnyśmy sięgać po niego cyklicznie, bo usuwa toksyny z organizmu, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, jest on bakterio- i grzybobójczy i wspomaga trawienie, a więc może być wykorzystany w procesie odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, dzięki czemu podnosi odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Z uwagi na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej zaleca się także osobom, chorym na anemię. Rzecz jasna, nawet z tak zdrowym przetworem nie warto przesadzać – wystarczy spożycie maksymalnie 250 ml soku na dzień.
Sok z kiszonych buraków jest tak samo prozdrowotny!
Drugim popularnym sokiem, który stosujemy od wieków do gotowania, a który pijemy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. W jego składzie znajduje się dużo witamin i ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia odporność organizmu: redukuje poziom cholesterolu, dobrze wpływa na przemianę materii, a przy tym podnosi koncentrację. Chociaż buraki charakteryzują się wysoką zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go spożywać cukrzycy. Nie rekomenduje się jednak jego konsumpcji kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom cierpiącym na reumatyzm albo choroby nerek.
Jeśli nie masz czasu, by przygotowywać soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym markecie lub zamówić wprost na stronie producenta. Pamiętaj jednakże, że tego typu soki należy magazynować w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]